پیشنهاد ستاد نانو برای رفع چالش کمبود اعتبارات/صادرات دستگاه تول

دبیر ستاد توسعه فناوری نانو با ایسنا بیان اینکه در حال حاضر 245 شرکت صنعتی دارای محصول نانو در کشور فعال هستند، گفت: با توجه به کاهش بودجه‌های این ستاد پیشنهاد می‌شود با در نظر گرفتن درصدی از مالیات شرکت‌های نانو و همچنین با تصویب ساختار مناسب برای ستاد نانو، مشکل کمبود و کاهش بودجه را می‌توان حل کرد.

به گزارش ایسنا، دکتر سعید سرکار در جلسه یکصد و سی‌ویکم ستاد نقشه جامع علمی کشور با ارائه گزارشی از وضعیت فناوری نانو در کشور، افزود: برنامه راهبردی اول توسعه فناوری نانو که از سال 1384 تا 1394 اجرایی شد، به آگاهی‌بخشی، توسعه منابع انسانی، ایجاد و توسعه زیرساخت و توسعه علم و فناوری تمرکز داشته است و تمرکز بیشتری به دانشگاه‌ها برای جذب نیروی انسانی متخصص صورت گرفت و برنامه راهبردی دوم این ستاد که برای دوره 10 ساله از 1395 تا 1404 است، بر همکاری بین‌المللی، توسعه صنعتی و تولید محصولات نانو، تجاری‌سازی و بازاریابی بین‌المللی، صادرات محصولات و فناوری تاکید دارد.

سرکار، بهبود کیفیت زندگی مردم و تولید ثروت از طریق توسعه پایدار فناوری نانو را به عنوان چشم‌انداز و هدف این ستاد عنوان کرد و یادآور شد: حوزه‌های انرژی، کشاورزی، سلامت و آب و محیط زیست از حوزه‌های ملی اولویت‌دار فناوری نانو است، ضمن آنکه برنامه‌های در دست اجرای ستاد نانو که در قالب 150 فعالیت اجرا می‌شوند، همگی دارای پیوست فرهنگی و اقتصادی هستند.

دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو باشگاه دانش‌آموزی نانو را از بخش‌های این ستاد نام برد و خاطر نشان کرد: در حال حاضر 400 نهاد ترویجی دانش‌آموزی در سراسر کشور به منظور آموزش نانو به دانش‌آموزان فعال هستند که یک میلیون و 200هزار دانش‌آموز آموزش دیده‌اند و در این زمینه وزارت آموزش و پرورش همکاری خوبی با ستاد نانو داشته است.

وی تجهیز 88 آزمایشگاه دانش‌آموزی نانو گوگل در سراسر کشور را به عنوان یکی از نتایج این آموزش‌ها عنوان کرد و گفت: همه تجهیزات این آزمایشگاه‌ها ساخت ایران است که همین موضوع در خودباوری دانش‌آموزان تأثیر بسزایی داشته است.

دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو درمورد همکاری‌های بین‌المللی و صادرات خدمات و تجهیزات آموزشی نانو، اظهار کرد: تجهیز دبیرستان‌های برخی از شهرهای کشور چین و همچنین برگزاری دوره آموزشی نانو برای 2000 دانش‌آموز عمانی انجام شده است.

وی گفت: در حال حاضر بیش از 40هزار متخصص در 157 دوره آموزشی ارشد و دکترا در گرایش‌های مختلف حوزه فناوری نانو فارغ‌التحصیل و یا مشغول به تحصیل هستند.

رسوخ محصولات نانویی در صنایع

سرکار با اشاره به رشد تولیدات علمی حوزه نانو با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در سال 2001 با تولید 10 مقاله در حوزه نانو در رتبه 57 دنیا قرار داشت و این رتبه در سال 2019 با تولید 11هزار مقاله در رتبه چهارم بعد از آمریکا، چین و هند قرار دارد، خاطر نشان کرد: 4هزار مقاله از این 11 هزار مقاله در Q1 قرار دارد و کشورمان در رتبه هشتم است. علاوه بر آن 38 درصد تولیدات علمی جهان اسلام را مقالات جمهوری اسلامی ایران به خود اختصاص داده و همچنین 270 اختراع داشتیم که 50درصد از این اختراعات مربوط به شرکت‌های نانو است که ثبت شده‌ است.

وی با بیان اینکه توسعه صنعتی و تجاری‌سازی در 3 فاز نانو مواد، رسوخ در صنعت و محصولات هوشمند اجرا می‌شود، گفت: در حال حاضر 245 شرکت صنعتی دارای محصول نانو در کشور فعال هستند که نمونه محصولات تولیدی آنها فیلترهای نانویی است که در حال حاضر صنایع نیروگاهی، نفت و پتروشیمی، کشتی‌رانی و هواپیمایی از نانو فیلترهای ساخت داخل استفاده می‌کنند.

دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری از درآمد 2،546 میلیارد تومانی از فروش محصولات، تجهیزات و خدمات نانو قالب سایت وردپرس فروشگاهی در سال 97 خبر داد و گفت: طبق آمار، فروش شرکت‌ها در هر سال تقریباً 2 برابر شده است.

سرکار ضمن ابراز نگرانی از کاهش بودجه ستاد نانو در سال‌های گذشته، پیشنهاد داد که با در نظر گرفتن درصدی از مالیات شرکت‌های نانو و همچنین با تصویب ساختار مناسب برای ستاد نانو مشکل کمبود و کاهش بودجه حل شود.

محصولات کرونایی نانویی

دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با اشاره به موضوع مقابله با ویروس کرونا گفت: در ابتدای شیوع کرونا ظرفیت تولید روزانه 10هزار ماسک N95 را داشتیم که با تلاش‌های شبانه‌روزی بعد از یک هفته به تولید روزانه 25هزار ماسک N95 دست یافتیم.

سرکار همچنین از تولید تست تشخیص سریع کرونا خبر داد و گفت: با استفاده از این تست ظرف 30 ثانیه فرد مبتلا به ویروس کرونا تشخیص داده می‌شود و با پیگیری‌های متعددی که با بخش علمی ستاد مقابله با ویروس کرونا صورت گرفته، به زودی مجوز تولید انبوه آن صادر می‌شود.

صادرات محصولات کرونایی ایرانی

دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در این جلسه از صادرات دستگاه تولید ماسک به کشور دانمارک خبر داد و گفت: فلسفه تشکیل ستادها به منظور حل مشکلات روزمره است و ستاد نانو از زمان تشکیل تا به حال رشد جهشی بسیار خوبی داشته است.

وی با اشاره به وجود مشکلات صادرات در سال‌های اخیر، افزود: با این حال صادرات کیت تشخیص کرونا صورت گرفته و همچنین برای اولین بار دستگاه تولید ماسک به کشور دانمارک صادر شده است.

گروهی از پژوهشگران سوئدی و انگلیسی، ابزاری ابداع کرده‌اند که می‌تواند با بررسی سیگنال‌های پوست بدن، سطح استرس را تشخیص دهد.

به گزارش ایسنا و به نقل از نوروساینس‌نیوز، ابزار هوشمندی که سیگنال‌های الکتریکی پوست را اندازه‌گیری می‌کنند، این قابلیت را دارند که سطح استرس کاربر را بررسی کنند، به عملکرد ورزشی او کمک کنند و به ردیابی احساسات او بپردازند.

گروهی متشکل از پژوهشگران سوئدی و انگلیسی، روش جدیدی برای بررسی سیگنال‌های بیولوژیکی پوست ابداع کرده‌اند.

سیستمی که پژوهشگران ابداع کرده‌اند، با استفاده از یک ابزار پوشیدنی که یک شتاب‌سنج را شامل می‌شود، اطلاعات به دست آمده را در قالب تصاویر مارپیچ رنگارنگ، روی تلفن همراه نمایش می‌دهد.

نخستین نمونه این سیستم موسوم به "افکتیو هلث"(Affective Health)، توسط پژوهشگرانی ابداع شده است که در حوزه تعامل میان انسان و رایانه کار می‌کنند و در پی ابداع فناوری‌های رایانه‌ای جدیدی هستند که می‌توانند اطلاعات به دست آمده را روی تلفن همراه هوشمند ارائه دهند.

دکتر "پدرو سانچز"(Pedro Sanches)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: بدن ما، طیف گسترده‌ای از سیگنال‌ها را منتشر می‌کند که قابل اندازه‌گیری هستند. در حال حاضر، ابزار کارآمد بسیاری مانند ابزار بررسی ضربان قلب وجود دارند که می‌توانند این سیگنال‌ها را که ما آنها را "بیو دیتا"(biodata) می‌نامیم، بررسی کنند. در هر حال، حوزه‌های دیگری از بیودیتا مانند رسانایی پوست یا سطح تعریق وجود دارند که هنوز باید توسعه یابند. درک معنای این نوع از بیو دیتا ساده نیست. مردم با این نوع از اطلاعات آشنا نیستند و مشخص نیست که چگونه از آن استفاده خواهند کرد.

پژوهشگران در این بررسی، 23 نفر را با نخستین نمونه از افکتیو هلث به مدت یک ماه مورد ارزیابی قرار دادند. آنها به شرکت‌کنندگان نگفتند که چه ابزارهایی کارآمد هستند. در عوض، آنها را طوری راهنمایی کردند که افکتیو هلث بتواند اطلاعاتی را در رابطه با واکنش‌های فیزیکی و عاطفی شرکت‌کنندگان و نحوه افزایش رسانایی پوست در پی افزایش تعریق جمع‌آوری کند. اطلاعات به دست آمده در این بررسی، با رنگ‌های متفاوت مشخص شدند.

پژوهشگران در این بررسی دریافتند که می‌توان از افکتیو هلث، به عنوان ابزاری برای مدیریت سطح استرس استفاده کرد.

پروفسور "کورینا ساس"(Corina Sas)، سرپرست این پژوهش گفت: نتایج این بررسی، بینش‌هایی را در اختیار طراحان فناوری‌های پوشیدنی قرار می‌دهد و به کاربران این فناوری‌ها کمک می‌کند تا درک بهتری از واکنش‌های بدن خود داشته باشند.

این پژوهش، در مجله "ToCHI" به چاپ رسید.

رییس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به ترفندهای صنایع دخانی برای جذب مشتری گفت: استفاده از طعم دهنده های جذاب و اسانس های خاص که برای استفاده جوانان در تنباکو و محصولات نیکوتین به کار می رود، مانند انواع طعم های گیلاس، آدامس بادکنکی و آب نبات که عاملی است برای ترغیب جوانان به مصرف، باعث می شود که افراد خطرات مربوط به سلامت را دست کم بگیرند.

به گزارش ایسنا، دکتر غلامرضا حیدری اظهار کرد: روز جهانی بدون دخانیات سال 99 با شعار  " محافظت از جوانان در برابر فریبکاری و ترفند های صنایع دخانی  و پیشگیری  از مصرف دخانیات و نیکوتین در آنها" آغازبه کار کرد.

وی با بیان این که شعار هفته ملی بدون دخانیات  نیز در کشور ما "محافظت از سلامت عمومی در برابر ترفندهای صنایع دخانی و بیماری کرونا"  انتخاب شده، افزود: آگاه سازی افکار عمومی درباره  مضرات استعمال دخانیات وافزایش آگاهی عمومی، به ویژه جوانان، در مورد تاثیرات مضر دخانیات، از سرطان تا بیماری های تنفسی مزمن، اهمیت کاهش مصرف دخانیات و همچنین خطرات مواجهه با دود دست دوم و سوم از مهمترین اهداف اختصاص روز یا هفته ای با نام عاری از دخانیات است.

حیدری با بیان این که افزایش آگاهی عمومی در مورد تاثیرات مخرب ترفند ها و روش های اغوا کننده و فریبنده صنایع دخانی اهمیت ویژه ای دارد، تاکید کرد: باید خانواده ها و جوانان و خصوصا بانوان با روش های اغوا کننده و  فریبکاری های صنایع دخانی که با هدف جذب آنان برنامه ریزی و اجرا می شود آشنا شوند.

عضو هیئت علمی دانشگاه در ادامه خاطرنشان کرد: باید دانش و آگاهی جوانان در مورد اهداف و روش های صنایع دخانی برای آشنایی نسل های فعلی و آینده در مورد محصولات دخانی جدید و نیکوتین ارتقا یابد.

وی افزود:قدرتمند کردن افرادی که می توانند برای محافظت و دفاع از جوانان در برابر ترفند های صنایع دخانی در خانه، اجتماع و مدرسه و  شبکه های اجتماعی تاثیر گذار باشند نیز از ضروریات است.

حیدری با اشاره به ترفندهای صنایع دخانی برای جذب مشتری توضیح داد: استفاده از طعم دهنده های جذاب و اسانس های خاص  که برای استفاده جوانان در تنباکو و محصولات نیکوتین به کار می رود، مانند انواع طعم های گیلاس، آدامس بادکنکی و آب نبات  که عاملی است برای ترغیب جوانان به مصرف، باعث می شود که افراد خطرات مربوط به سلامتی را دست کم بگیرند و شروع به مصرف این محصولات کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه افزود: طرح های براق و محصولات جذاب که حمل آنها نیز بسیار آسان بوده از دیگر ترفندهای  فریبکارانه محصولات دخانی است.

رییس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه همچنین از تبلیغ محصولات جایگزین به عنوان "کم خطر و کم آسیب" یا "پاک تر"  به جای سیگارهای معمولی توسط شرکت های تولید کننده محصولات دخانی خبر داد و افزود: حمایت های مالی و معنوی صنایع دخانی  از برگزاری مسابقات و حمایت افراد مشهور از برند های خاص برای تبلیغ محصولات دخانی و نیکوتینی و بازاریابی در نقاط فروش در فروشگاه های بزرگ که  معمولا محصولات دخانی را در نزدیکی  محصولاتی مانند شیرینی جات، تنقلات یا نوشابه که برای کودکان و نوجوانان جذاب هستند قرار می دهند از دیگر تذفندهای این صنعت است.

به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه در نظر گرفتن حق بیمه برای فروشندگان و اطمینان از اینکه محصولاتشان را در معرض نمایش و دید کودکان و جوانان قرار می دهند از دیگر مواردی است که باید از سوی متولیان مورد توجه قرار بگیرد.

وی اقداماتی نظیر فروش سیگارهای نخی و سایر محصولات دخانی و نیکوتین در نزدیکی مدارس، که دسترسی کودکان به دخانیات سایت فروشگاهی وردپرس رایگان و نیکوتین را برای دانش آموزان ارزان و آسان می کند را مورد انتقاد قرار داد و تاکید کرد: هر گونه بازاریابی غیرمستقیم محصولات دخانی از طریق  فیلم ها، نمایش های تلویزیونی و نمایش های خانگی و پخش آنلاین که موجب گسترش مصرف شود ، اثرات مخربی دارد که برای نسل آینده جبران نشدنی است.

حیدری در ادامه ضرورت اجرای برخی قوانین همانند اجرای مقررات محدود کننده دسترسی و بازاریابی برای کودکان به ویژه مقررات منع فروش و تبلیغات محصولات دخانی در نزدیکی مدارس را مورد تاکید قرار داد.

عضو هیدت علمی دانشگاه با اشاره به اقدامات دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور با هدف کاهش و کنترل مواد دخانی، خاطرنشان کرد: ایجاد هماهنگی و جلب مشارکت مجامع امور صنفی، تولیدی، توزیعی در خصوص آموزش و بستر سازی مناسب برای جلوگیری از عرضه مواد دخانی به ویژه قلیان در اماکن عمومی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و شناسایی خواربار فروش ها، سوپر مارکت های و سایر اماکن فاقد عاملیت فروش که اقدام به فروش و توزیع مواد دخانی می کنند و در ادامه صدور اخطار کتبی و در صورت تکرار ارسال پرونده تخلف آنها به دادسرا از جمله این اقدامات است.

به گزارش روابط عمومی  دانشگاه علوم پزشکی شهید ایران سرور بهشتی، انجام تبلیغات محیطی و نمایش پیام ها و هشدارهای بهداشتی در مکان های پر تردد شهر، برگزاری مسابقات ورزشی، فرهنگی و آموزشی با موضوعات کنترل دخانیات به ویژه قلیان به صورت غیر حضوری، تشکیل تیم های بازرسی مشترک با ارگان های ذیربط برای بازرسی اماکن عمومی و مراکز عرضه قلیان و مواد دخانی و اعمال قانون پیرو بخشنامه دادستان کل کشور به دادسراهای سراسر کشور مبنی بر حمایت از ضابطین و بازرسان بهداشتی در اجرای ممنوعیت عرضه قلیان در اماکن و مراکز عمومی  از دیگر اقدامات دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور با هدف کنترل مصرف دخانیات در کشورانجام شده است.

آموزش عمومی درباره مضرات مصرف دخانیات و مواجهه با دود دست دوم و اهمیت ترک دخانیات به صورت غیر حضوری، آموزش کارگران در کارگاه ها، کارخانجات مختلف و مراکز کارگری و اتحادیه های مربوطه به صورت غیر حضوری و با استفاده از رسانه های تولیدی، بهره گیری از رهنمودهای روحانیون و ائمه جمعه و جماعت و فتاوای آیات عظام به منظور آگاه کردن اقشار مختلف جامعه (بسته به وضعیت منطقه از نظر بیماری کرونا ویروس، بصورت حضوری یا غیر حضوریو یا انجام مصاحبه و برگزاری میزگردهای علمی به مناسبت روزهای هفته با رعایت موازین بهداشتی، اقدامات و فعالیت های تبلیغاتی از قبیل تهیه پوستر، پمفلت و تیزر های تبلیغاتی حول محور شعار امسالو در نهایت هماهنگی برای پیگیری ثبت وضعیت ارایه خدمات ترک دخانیات در مراکز جامع سلامت به منظور کمک به مصرف کنند گان مواد دخانی برای ترک مصرف دخانیاتاز دیگر اقدامات موثر دانشگاههای علوم پزشکی است که دکتر حیدری به آن اشاره کرد.

 

هفته ملی بدون دخانیات از ششم تا 12 خرداد ماه با عناوین مصرف دخانیات عامل تشدید کننده بیماری کرونا ویروس، ترک دخانیات یک ضرورت برای پیشگیری از بیماری کرونا ویروس، محصولات نوپدید دخانی، گمراه کننده و اعتیاد آور، صنعت دخانیات، تهدیدی برای سلامت همگانی، اماکن عمومی عاری از دخانیات حقی برای همه، نوجوانان و جوانان، در تیر رس صنایع دخانی و افزایش مالیات بر محصولات دخانی، راهکار جهانی کاهش مصرف.

منبع: ایسنا