سفارش تبلیغ
صبا ویژن

کی میتوانیم ویزای توریستی شینگن بگیریم؟

سفیر سوئیس در ایران می‌گوید: ایسنا ایرانی‌ها برای ویزای توریستی این کشور فعلا منتظر بمانند. گردشگران سوئیسی نیز برای سفر به ایران تا عادی شدن شرایط و برقرای پروازهای بیشتر صبر کنند.

به گزارش ایسنا، محدودیت‌های سفر در حوزه شینگن به تدریج درحال کاهش است؛ هرچند زمان سفر اروپایی‌ها به مناطق دورتر هنوز مشخص نیست، اما کشورهای اتحادیه اروپا فعلا ترجیح می‌دهند رفت و آمد با کشورهای همسایه را از سر بگیرند و یا با کشورهایی که کرونا را کنترل کرده‌اند تجارت گردشگری را ادامه دهند. با توجه به احتیاطی که برخی کشورها برای از سرگیری روابط توریستی در پیش گرفته‌اند و متناسب با شرایط کرونا، مقررارت متفاوتی را برای ورود اتباع خارجی وضع کرده‌اند، هنوز پاسخ روشنی در ارتباط با زمان سفر گردشگران کشورهایی مثل ایران به حوزه شینگن وجود ندارد.

با آن‌که بیشتر سفارتخانه‌های اتحادیه اروپا در ایران اعلام  فارس کرده‌اند از 15 ژوئن (26 خردادماه) خدمات‌دهی ویزا را از سر می‌گیرند اما سفیر سوئیس در تهران از گردشگران ایرانی خواست فعلا منتظر بمانند.

در بیانیه‌ای که سفارت سوئیس در وب‌سایت خود قرار داده نیز اعلام شده که «در 18 مارس 2020 (28 اسفندماه 1398)، شورای فدرال سوئیس تصمیم گرفت ورود به مرزهای شینگن را به طور کلی و با درنظر گرفتن استثنائات ممنوع کند. سوئیس از دیگر کشورهای عضو شینگن پیروی می‌کند و تا پانزدهم ژوئن سال 2020 (26 خردادماه) ویزای شینگن صادر نمی‌کند. ویزاهای ملی نیز فقط در موارد استثنایی صادر می‌شود، به عنوان مثال برای اعضای خانواده اتباع سوئیس که به ویزا نیاز دارند.»

مارکوس لایتنر ـ سفیر سوئیس در تهران ـ در گفت‌وگوی آنلاین با یکی از آژانس‌های گردشگری در ایران، با تایید این شرایط، می‌گوید: بخش ویزای سفارت سوئیس در ایران آماده به کار است و هیچ‌کدام از نیروهای آن تعدیل نشده‌اند، آن‌ها منتظر ابلاغیه رسمی دولت سوئیس هستند تا خدمات‌دهی ویزا را آغاز کنند، هرچند اکنون این استثناء وجود دارد تا به درخواست ویزای دانشجویان و یا آن دسته از ایرانی‌هایی که قصد دیدار اقوام خود را دارند، پاسخ داده شود. اما برای رسیدگی به درخواست ویزای توریستی فعلا باید منتظر بمانید.

او با اشاره به کنترل ویروس کرونا در سوئیس و کم شدن محدودیت‌های قرنطینه، می‌افزاید: خوشبختانه این سایت ساز وردپرس رایگان ویروس در سوئیس کنترل شده و در روزهای گذشته تعداد مبتلایان شناور بین 10 تا 30 نفر بوده است، به همین دلیل دولت سوئیس تصمیم گرفت گردشگری را در این کشور دوباره برقرار کند. شعار سوئیس در دوران کرونا این بود که «امروز رویاپردازی کنید و فردا سفر بروید». حالا که کووید 19 کنترل شده سوئیس می‌خواهد گردشگران را بپذیرد، البته در گام نخست مرزها به روی گردشگران کشورهای حوزه شینگن باز می‌شود و در ادامه و تدریجی گردشگران کشورهای دیگر اضافه می‌شوند. ما قوانین بهداشتی را در اماکن توریستی و قطارها رعایت می‌کنیم و مشتاقیم گردشگران دوباره به سوئیس برگردند.

سفیر سوئیس در تهران درباره زمان سفر گردشگران این کشور به ایران نیز اظهار می‌کند: یکی از عوامل اثرگذار در سفر گردشگران خارجی به ایران، کرونا است، شرایط باید امن شود تا ایران قادر به پذیرایی از گردشگران باشد. مساله دیگر برقراری پروازهای بین‌المللی است که الان تعداد آن‌ها محدود و با قمیت گزاف است. اگر شرایط عادی شود همچنان اشتیاق زیادی بین سوئیسی‌ها برای سفر به ایران وجود دارد. ما هم امیدواریم با عادی شدن شرایط، ایران دوباره پذیرای گردشگران باشد.

شورای اتحادیه اروپا هزینه صدور ویزای شنگن را 33.3 درصد گران‌تر و در شرایط صدور آن نیز تغییراتی را اعمال کرد که سیگنال‌های مثبتی را برای «کثیرالاسفر» ها یا «مسافران مثبت» در محدوده شنگن، مخابره می‌کند.

به گزارش ایسنا، در حال حاضر هزینه دریافت ویزای حوزه شنگن، 60 یورو است که در ایران اگر این ویزا از طریق دفاتر VFS دریافت شود، حدود 25 یورو اضافه‌تر نیز باید پرداخت شود. هزینه‌ای که در صورت رد شدن درخواست ویزا، غیرقابل بازگشت است.

شورای اتحادیه اروپا اکنون تصویب کرده که متقاضیان ویزای شنگن از ابتدای ژانویه سال 2020 میلادی باید به جای 60 یورو، 80 یورو برای دریافت این ویزا پرداخت کنند.

این شورا هدف از تصویب این قانون را حصول اطمینان از پوشش هزینه صدور روادید توسط کشورهای عضو اتحادیه و طراحی مکانیزمی برای افزایش هر سه سال یک بار نرخ صدور ویزای شنگن اعلام کرده است.

ویزای شنگن که پیمان آن در سال 1385 نخست بین پنج کشور فارسروید امضا شد، این امکان را می‌دهد که با یک روادید بین 26 کشور سفر کرد.

یورونیوز (رسانه وابسته به اتحادیه اروپا) در این گزارش پیش‌بینی کرده که اجرای قانون جدید صدور ویزای شنگن از ابتدای ژانویه سال 2020 میلادی اجرا شود.

افزایش هزینه ویزای شنگن درحالی اتفاق افتاده که به گفته آژانس‌های توریستی ایران، در دو سال گذشته پس از افزایش هزینه عوارض خروج از ایران، گرانی شدن نرخ بلیت هواپیما و نوسانات ارز، حجم سفر ایرانی‌ها به اروپا کاهش داشته است.

از سوی دیگر دریافت ویزای شنگن توسط اتباع ایرانی تحت تاثیر قوانین مهاجرتی و نوع روابط سیاسی کشورها در چند سال اخیر دشوارتر شده است، هرچند که مقامات رسمی کشورها تاکنون از بیان نظر در این‌باره خودداری کرده‌اند. با این وجود گفته شده است کمیسیون اروپا با اعمال اصلاحاتی در قوانین صدور روادید شنگن، هدفِ تسهیل دریافت ویزا برای مسافرانی که به کشورهای عضو پیمان شنگن مکرر سفر می‌کنند و یا مسافرانی که سوابق مثبتی در پرونده سفرهای خود دارند را دنبال می‌کند.

شورای اتحادیه اروپا در این راستا در مدت زمان انتظار برای دریافت ویزا، تغییراتی را اعمال و تصویب کرد؛ حداقل فاصله زمانی میان موعد ارائه درخواست دریافت ویزا تا آغاز سفر به 15 روز کاهش یابد و حداکثر فاصله زمانی تقاضای روادید تا انجام سفر از 3 ماه فعلی به 6 ماه افزایش یابد.

در چارچوب این مصوبه، رویه مشخص و هماهنگی در مورد تمام افرادی که سفرهای پرشمار به کشورهای عضو پیمان شنگن دارند، اتخاذ خواهد شد تا بر اساس سوابق مثبت پرونده سفرهای آن‌ها، امکان صدور ویزا برای دوره یک تا پنج سال وجود داشته باشد.

شورای اتحادیه اروپا یادآور شده که این مصوبه به کشورهای عضو پیمان شنگن این امکان را می‌دهد که در صورت مساعدت و همکاری مناسب کشورهای ثالث در خصوص شهروندان آن‌ها، تسهیلات صدور سهل‌تر ویزای طولانی مدت‌تر و کم‌هزینه‌تر را اعمال کنند. این شورا جزئیات دیگر این بند را تشریح نکرده است.

دولت آمریکا نیز چندی پیش با اعمال اصلاحاتی در قوانین سفر به این کشور اعلام کرده بود که متقاضیان ویزای آمریکا مطابق با مقررات جدید این کشور ملزم شده‌اند جزئیات حساب‌های کاربری خود در شبکه‌های اجتماعی را ارائه کنند. همچنین باید شماره تلفن‌ها و آدرس ایمیل‌های خود در پنج سال گذشته را اعلام کنند. آن‌ها باید سوابق سفرهای خود در این مدت را نیز ارائه و اعلام کنند که در این مدت آیا از کشور دیگری اخراج شده‌اند و اعضای خانواده آنها فعالیت تروریستی داشته‌اند یا خیر.

برخی کشورها هزینه ویزا را «مالیات» یا «عوارض ورود مسافر»، حساب می‌کنند که درآمد حاصل از آن معمولا برای توسعه گردشگری و در زیرساخت خرج می‌شود. سیاست مالی که در ایران چندان شفاف نبوده است.

به گزارش ایسنا، فصل سوم «سیاست‌ها و روندهای گردشگری سازمان‌های همکاری و توسعه اقتصادی  OECD» با عنوان بررسی تطبیقی سیاست‌های مالیاتی و عوارض در صنعت گردشگری، تصویری از مالیات‌های گردشگری در اکتبر سال 2013 ارائه داده که از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس ترجمه شده و «در بخش مالیات‌ها، هزینه‌ها و عوارض ورود و خروج از کشورها به بررسی هزینه‌هایی پرداخته است که به طور معمول شامل افراد می‌شود، اما در برخی موارد متصدیان و یا خدمه نیز در حین ورود به یک کشور یا خروج از آن با هر وسیله حمل و نقل باید آن را پرداخت کنند.

ویزا نمونه‌ای از این موارد است، به گونه‌ای که دارنده ویزا اجازه دارد به کشور تعیین شده وارد شده، از آن خارج شود و یا برای مدت خاصی در آن بماند. شاخص‌های مورد نیاز برای دریافت ویزا و هزینه‌های مربوط به آن، بسته به عوامل متعددی می‌تواند با هم تفاوت داشته باشد که مدت اقامت، هدف از سفر، کشور مبدأ و سیاست‌های دوجانبه مربوط به ویزا، عوارض جابه‌جایی مسافران، ترانزیت و عوارض خروج یا سوار شدن از آن جمله است.

این گونه مالیات‌ها بیشتر برای پوشش هزینه‌های اجرایی مربوط به گمرک، مهاجرت، رفت و آمد مسافران و صدور ویزاهای کوتاه مدت مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما اخیرا برای حمایت از فعالیت‌های بازاریابی و ترویج نیز استفاده می‌شوند.

در بررسی به عمل آمده از کشورها بدون اشاره به شرایط ایران، 20 کشور از 30 کشور پاسخ دهنده، در سطوح ملی یک یا بیش از یک مورد، مالیات‌ مرتبط با ورودی‌ها و خروجی‌ها را شناسایی کردند. برخی از آنها «بسیار قدیمی» بودند یا به عبارتی در دهه‌های 1980 و 1990 بوجود آمده بودند؛ اگرچه برخی دیگر نیز از سال 2000 به بعد بوجود آمدند. بیشتر آنها به شکل هزینه‌های مرتبط با ویزا بوده که تنها پنج کشور مالیات‌هایی مرتبط با خروجی‌ها یا ترانزیت شناسایی کردند که استرالیا، شیلی، مصر، نیوزیلند و پرتغال بود.

برای 12 کشور از کشورهای مورد بررسی (اتریش، جمهوری چک، استونی، فرانسه، مجارستان، هلند، لهستان، پرتغال، اسلواکی، اسپانیا، سوئد و سوئیس)، اولین و یا تنها مالیات موجود در این دسته، هزینه‌هایی است که مرتبط با صدور ویزای شینگن برای اقامت‌های کوتاه مدت است. درحال حاضر 26 کشور عضو ناحیه شینگن هستند که این تعداد در سال 1992 یعنی زمانی که ناحیه شینگن برای نخستین‌بار مطرح شد، تنها هفت کشور بود. دیگر اعضای OECD  که در ناحیه شینگن قرار دارند شامل بلژیک، دانمارک، آلمان، یونان، ایسلند، ایتالیا، لوکزامبورگ، نروژ و اسلوونی می‌شوند.

اتحادیه اروپا سیاستی مشترک برای صدور ویزای کوتاه‌مدت اتخاذ کرده، یعنی ویزاهایی که به مدت سه ماه اعتبار دارد طراحی اختصاصی سایت فروشگاهی و با صدور ویزایی به نام «ویزای شینگن» به افراد اجازه اقامت داده می‌شود. شهروندان کشورهای دیگر برای سفر به منطقه شینگن به ویزا نیاز دارند. اتحادیه اروپا فهرستی از کشورهایی که شهروندان آن‌ها برای ورود به ویزا نیاز داشته و همین‌طور فهرستی از کشورهایی که از داشتن ویزا معاف هستند، در اختیار دارد. این فهرست به صورت قانون تنظیم شده است. معمولا ویزاهای کوتاه مدت صادر شده توسط کشورهای شینگن، به دارنده خود اجازه می‌دهد در مدت 6 ماه، نهایت تا سه ماه به تمام 26 کشور عضو سفر کند. صدور ویزا برای مقاصد بازدید و برای مدتی بیشتر از آنچه ذکر شده به قوانین ملی بستگی دارد.

درحال حاضر هزینه صدور ویزاهای کوتاه مدت برای گردشگرانی که در 6 ماه و حداکثر تا سه ماه به نواحی شینگن سفر می‌کنند، 60 یورو است (افزایش آن از مبلغ 35 یورو در سال 2007) که این مبلغ برای کودکان بین 6 تا 12 سال 35 یورو است. این هزینه‌ها که در هنگام درخواست برای ویزا باید پرداخت شوند، به هزینه‌های اداری مربوط است و این مبلغ در دوره‌های مشخص، بازبینی می‌شود.

9 کشور که عضو اتحادیه اروپا نبوده، ولی با آن توافقنامه‌های تسهیل ویزا امضا کرده‌اند شامل آلبانی، بوسنی و هرزگوین، جمهوری سابق یوگوسلاوی، گرجستان، روسیه، صربستان، مولداوی و اوکراین برای ویزاهای یکبار و چندبار ورود با هزینه‌ای به میزان 35 یورو است.

صدور ویزاهای بلندمدت برای ناحیه شینگن باید مطابق با قوانین ملی کشور مورد نظر باشد. برای مثال در جمهوری چک، هزینه مربوط به ویزاهای بلندمدت و همینطور ترکیبی از ویزاهای بلندمدت و کوتاه مدت، به ترتیب برابر با 2211 کرون و 2811 کرون است.

در استرالیا، عوارض جابه‌جایی مسافران که از افراد (12 سال به بالا) درحال خروج از کشور گرفته می‌شود، برای اولین بار در سال 1978 به عنوان مالیات خروج دریافت شد که در سال 1995 به عوارض جابجایی مسافران تغییر نام داد. این عوارض به منظور جبران هزینه‌های گمرک، مهاجرت و قرنطینه مسافران و همین‌طور صدور ویزاهای کوتاه مدت از افراد گرفته می‌شود.

عوارض جابجایی مسافران برای استفاده در موارد خاصی در نظر گرفته نشده است. اگرچه در سال 2012، دولت استرالیا 48.5 میلیون دلار استرالیا ناشی از عوارض، به صندوق بازاریابی آسیا و مبلغ دیگری به همین مقدار و ناشی از عوارض به توسعه منطقه‌ای صنعت گردشگری و برای کمک به افزایش کیفیت خدمات و محصولات گردشگری این کشور، اختصاص داد. نرخ این عوارض از 38 دلار استرالیا در سال 2008، به 47 دلار در سال 2012 رسید و درحال حاضر این مبلغ 22 دلار است. در پاسخ به نگرانی‌های موجود در رابطه با این افزایش که گفته می‌شود رقابت‌پذیری بخش گردشگری را در استرالیا تضعیف کرده است، دولت این کشور در تاریخ 11 اکتبر 2013 اعلام کرد؛ عوارض جابجایی مسافران در طول دوره فعالیت پارلمان فعلی تغییر نخواهد کرد.

جریان گردشگری بازدیدکننده و اجازه سفر الکترونیکی، این امکان را به بازدیدکنندگان واجد شرایط می‌دهد تا برای مقاصد گردشگری به استرالیا سفر کرده و وارد آن کشور شوند. هزینه فعلی درخواست اجازه سفر الکترونیکی برای افرادی که از طریق اینترنت و سایت رسمی آن اقدام کنند، 21 دلار استرالیا است (از شهروندان کشورهای واجد شرایط). دولت هیچ هزینه‌ای از افرادی که از طریق آژانس‌های مسافرتی یا هواپیمایی برای دریافت اجازه سفر الکترونیکی اقدام کنند، دریافت نمی کند، اما ممکن است این آژانس‌ها برای کاری که انجام می‌دهند هزینه دریافت کنند. هزینه ویزای جریان گردشگری بازدیدکننده، برای افرادی که واجد شرایط دریافت اجازه سفر الکترونیکی نیستند و از خارج از استرالیا برای دریافت ویزا اقدام می کنند، مبلغ 115 دلار (از 100 دلار در  سال 2009) خواهد بود و اگر از داخل کشور درخواست ویزا صورت بگیرد، مبلغ 290 دلار (از 240 دلار در سال 2009) دریافت می‌شود.

ویزای تعطیلات کاری، یک برنامه دوطرفه است که هدف آن پرورش هرچه بهتر روابط و تبادل فرهنگی میان استرالیا و کشورهای همکار بوده (درحال حاضر 19 کشور) و توجه آن معطوف به بزرگسالان جوان است. این برنامه در سال 1995 مطرح شد و هزینه کنونی آن 365  دلار است (از 195 دلار در سال 2009) ویزای کار و تعطیلات نیز به همین صورت یک برنامه دوجانبه برای کار و تعطیلات است که با توافق میان 10 کشور همکار بسته شد. این برنامه در سال 2005 معرفی شده و مبلغ آن از 195 دلار در سال 2009 به 365 دلار درحال حاضر افزایش یافته است. هزینه‌های درخواست ویزا برای استرالیا به صورت دوره‌ای مورد بررسی قرار گرفته و عمدتاً به صورت سالیانه، در اول ماه جولای برای احتساب تورم نمایه سازماندهی می‌شوند.

در شیلی، تمام مسافران باید مالیات بپردازند غیر از کودکان زیر دو سال، مسافران ترانزیت، دیپلمات‌های کشورهای به رسمیت شناخته شده توسط شیلی، نمایندگانی که  برای حضور در جلسات بین‌المللی سفر می‌کنند و خدمه پرواز. دریافت این مالیات در سال 2005 شروع شده و مبلغ فعلی آن 30 دلار آمریکا است (از 26 دلار در سال 2008) و درآمد حاصل از آن صرف نگهداری از تأسیسات فرودگاه می‌شود.

از سال 2005، هر فرد خارجی برای سفر به شیلی به صورت کوتاه مدت و با اهداف تفریحی، ورزشی، سلامت، تحصیلی، تجارت، دیدار از خانواده، مذهبی و دیگر اهداف مشابه، باید یک ویزای گردشگری داشته باشد. نرخ ویزای گردشگری برای کشورهای مختلف تفاوت دارد، البته اتباع کشورهایی که با شیلی قرارداد سفر بدون ویزا دارند به تهیه این ویزا نیازی ندارند. یکی دیگر از مواردی که در سال 2005 مطرح شد، هزینه متقابل بود که برای بازدیدکنندگانی که از کشورهای آلبانی، استرالیا، کانادا، آمریکا و مکزیک به شیلی سفر می‌کردند در نظر گرفته شد و مبلغ آن با توجه به هزینه‌ای که در آن کشورها دریافت می‌شود متفاوت است.

منبع: ایسنا