سفارش تبلیغ
صبا ویژن

چرا صورتجلسه شورایعالی کار را امضا کردیم؟ / دریافتی کارگران بیشت

نماینده کارگران در شورایعالی ایلنا کار با بیان اینکه از نتیجه جلسه شب گذشته رضایت نداریم، تاکید کرد: ایستادگی بر سر منافع کارگران جواب می‌دهد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، نیمه شب گذشته در جلسه شورایعالی کار، حق مسکن کارگران با 200 هزار تومان افزایش از 100 هزار تومان به 300 هزار تومان رسید و در عین حال، میزان افزایش حداقل مزد با 5 درصد افزایش به 26 درصد رسید؛ این در حالیست که پایه سنوات کارگری با 75 هزار تومان تقلیل به 100 هزار تومان رسید.

نمایندگان کارگری شورایعالی کار که صورتجلسه بیستم فررودین ماه را امضا نکرده بودند، نهایتاً شب گذشته مصوبه جلسه را امضا کردند؛ علی خدایی (نماینده کارگران در شورایعالی کار) در این رابطه می‌گوید: از نتیجه حاصله و عدد و رقم تعیین شده راضی نیستیم؛ ما روزی اعلام رضایت می‌کنیم که حداقل‌های زندگی یعنی سبد معیشت تامین شود و دریافتی کارگران برابر با سبد معاش توافق شده باشد.

چرا امضا کردیم؟

وی ادامه داد: نارضایتی که ما ایرانسرور گروه کارگری در بیستم فروردین داشتیم و مصوبه مزدی را امضا نکردیم، به دلایل متعدد بود؛ یکی از این دلایل، بحث خروج مذاکرات مزدی از ریل همیشگی بود که بارِ افزایش دستمزد روی افزایش مزایای مزدی افتاده بود؛ با اصلاحات دیشب مجدا به همان ریل سابق تا حدودی نزدیک شدیم که در مجموع دریافتی کارگران از تورم 41.2 اسفندماه بانک مرکزی پیشی گرفت؛ همین مساله ما را متقاعد کرد به تغییرات رضایت دهیم.   

به گفته خدایی، با توجه به شرایطی که در آن قرار داریم و به هیچ‌وجه شرایط مطلوبی نیست –هرچند این شرایط نامناسب اقتصادی به ما کارگران هیچ ربطی ندارد و کارگران در به وجود آوردن آن هیچ نقشی ندارند- نتیجه حاصله چندان بد و غیرقابل قبول نیست.

او تاکید می‌کند: باتوجه به شرایط و جمع‌بندی اوضاع، مزد تعیین شده توانست رضایت نسبی گروه کارگری را جلب کند؛ تاکید می‌کنم رضایت نسبی نه رضایت کامل.

چه تغییراتی در مصوبه دستمزد اتفاق افتاد؟

نماینده کارگران در شورایعالی کار در ارتباط با تغییرات رخ داده در مصوبه قالب سایت وردپرس فروشگاهی دستمزد 99 گفت: اما تغییراتی که اتفاق افتاد این بود که در بخشنامه مزد، حداقل مزد افزایش 21 درصدی داشت که  5 درصد افزایش رخ داد و این رقم به 26 درصد رسید؛ حق مسکن نیز 200 هزار تومان زیاد شد. امسال رشد مزایا قبال توجه بود؛ حق بن به 400 هزار تومان رسید یعنی افزایش 210 هزارتومانی داشت؛ حق مسکن هم افزایش قبال توجهی داشت؛ حق مسکن بعد از سالها نهایتاً سال گذشته به 40 هزار تومان رسید و در ادامه سال با افزایش 60 هزار تومانی 100 هزار تومان شد امسال اما با افزایش 200 هزار تومانی به 300 هزار تومان رسید.

به گفته خدایی، در مقام مقایسه، عملکرد امسال شورایعالی کار در قیاس با سال‌های قبل، بهتر و تا حدودی قابل قبول‌تر بوده است.

او می‌افزاید: هدفی که در مذاکرات مزدی سالهای اخیر دنبال کردیم این بود به سمتی برویم که شکاف چندین ساله میان دستمزد و سبد معاش جبران شود؛ امسال باتوجه به افزایشی که در مزایای مزدی مانند حق مسکن و پایه سنوات و بن خواربار اتفاق افتاد، دریافتی کارگر حداقل‌بگیر نسبت به سالهای مشابه که تورم بالا داشتیم، تا حدودی قابل قبول است؛ یادمان نمی‌رود که در سال‌های  91 و 92 با تورم 35 درصدی، صرفا حداقل دستمزد 25 درصد افزایش یافت امسال علاوه بر افزایش 26 درصدی حداقل مزد، مزایا هم افزایش قابل توجهی یافت.

خدایی با بیان اینکه بازهم تاکید می‌کنم مزد تعیین شده عددی نبود که ادعا کنیم رضایت کامل داریم یا منتظر باشیم ما را تشویق کنند؛ ادامه می‌دهد: اما باتوجه به شرایط اقتصادی جامعه و فقدان امنیت شغلی کارگران، مزد تعیین شده ما را به نقطه‌ای رساند که رضایت نسبی گروه کارگری جلب شد و نهایتاً پای آن امضا گذاشتیم.

تغییر مصوبه با ایستادگی نمایندگان کارگری شورایعالی کار

به عقیده خدایی، صرف تغییر مصوبه دستمزد به علت امضا نکردن نمایندگان کارگری، یک اتفاق مثبت و یک رهاورد صنفی است؛ او می‌گوید: این اولین بار بود که بعد مدتها گروه کارگری پای منافع  مزدی کارگران قاطعانه ایستاد و مصوبه دستمزد را امضا نکرد و  در نهایت، با این ایستادگی، مصوبه تغییر کرد؛ این، یک اتفاق مثبت است و نشان می‌دهد که روند بلندمدت پیگیری منافع کارگران جواب می‌دهد و اگر در بستر قانون پیگیر باشیم به حقوق خود تا حدودی دست پیدا می‌کنیم. ما در بستر قانون ایستادگی کردیم و در نهایت،  تغییر در مصوبه اتفاق افتاد.

او تاکید می‌کند: هرچند برداشت ما این نیست که اتفاق بزرگی افتاده اما این اصلاحات، نمایانگر یک تغییر رویه در مذاکرات مزدی است که یاد بگیریم اگر ایستادگی کنیم، می‌توانیم منشا تغییر شویم و طرف‌های مقابل را وادار به پذیرش نماییم.

خدایی در پایان تاکید می‌کند: بعد از امضا نکردن مصوبه بیستم فرودین ماه، گروه‌هایی از کارگران آنچنان که باید از نمایندگان کارگری و عملکرد آنها حمایت نکردند؛ نمی‌خواهم بگویم که چه گروه‌هایی حمایت نکردند و چه کسانی حمایت کردند اما می‌خواهم این را بگویم که در مجموع باتوجه به «داشته‌هایمان» به نقطه قابل قبولی رسیدیم؛ نقطه‌ای که دولت و کارفرمایان تا حدودی مجبور به پذیرش شدند و پا پس کشیدند؛ البته بازهم تاکید می‌کنم این پذیرش، کامل و رضایت‌بخش نیست و نمی‌توان ادعا کرد که از نتیجه، رضایت کامل داریم. تعریف رضایت کامل همانطور که گفتم این است که دستمزد برابر با سبد معیشت باشد و کارگران بتوانند با دستمزدی که می‌گیرند، یک زندگی شایسته را اداره کنند.

مدیر کل دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از امکان مهمانی دانشجویان در دانشگاه محل سکونت خود به دلیل شرایط کرونا خبر داد.

«محمدرضا آهنچیان» مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات فارس و فناوری در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره روند تسهیل مهمان شدن دانشجویان در دانشگاه‌های استان محل سکونت توضیح داد: وزارت علوم در نامه‌هایی که اسفند ماه به دانشگاه‌ها ابلاغ شد، تاکید داشت دانشگاه‌ها در ارتباط با درخواست‌ دانشجویانی که به دلیل الزامات ناشی از همه‌گیری ویروس کرونا،م‌خواهند در شهر محل زندگی خودشان مستقر شوند، حداکثر تسهیلات را فراهم سازند.

مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوریادامه داد: ضمن اینکه تاکید شد، دانشجو نمی‌تواند با استفاده از شرایط مقابله با کرونا برای هر یک از دانشگاه‌های کشور درخواست مهمانی داشته باشد.

وی گفت: این اختیار به دانشگاه‌ها داده شد که شرایط و درخواست دانشجویان را بررسی و تصمیم‌گیری کنند. البته به دلیل اینکه درخواست مهمان شدن در هر دانشگاه بررسی می‌شود، فعلا آمار دقیقی از درخواست‌های دانشجویان متقاضی و نسبت موافقت دانشگاه‌ها با این درخواست‌ها در اختیار وزارتخانه نیست. طبق استعلام‌های انجام شده تاکنون دانشگاه‌ها درخواست‌ها را در فرایند قانونی بررسی کرده و با مدارا و بر اساس همکاری پاسخ داده‌اند.

آهنچیان با اشاره به برنامه‌ریزی‌های انجام شده برای بازگشایی دانشگاه‌ها بیان کرد: در این خصوص اقداماتی در وزارت علوم انجام شد؛ ابتدا طی نامه‌ ارسال شده در 11 فروردین به دانشگاه‌ها، اعلام شد، به دلیل شرایط نامعین، اگر بنا به بازگشایی دانشگاه‌ها پس از تعطیلات نوروز شد، دانشگاه‌ها در هماهنگی و توافق با یکدیگر کمک کنند تا دانشجویان از طریق مهمانی در شهر محل زندگی خود نیمسال تحصیلی را به پایان ببرند.هرچند پس از این با تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا،‌ دانشگاه‌ها به صورت حضوری باز نشدند و با ادامه آموزش الکترونیکی موضوع اساسا منتفی شد، زیرا  دانشجویان می‌توانستند در شهر محل زندگی خود و در کنار خانواده مشغول به تحصیل باشند و از طریق آموزش‌های الکترونیکی در دانشگاه مبدا نیمسال تحصیلی خود را ادامه بدهند.

مدیر کل دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم درباره همراهی دانشگاه‌های پیام نور و آزاد اسلامی با دانشگاه‌های دولتی برای برگزاری آزمون‌ها در شهر محل اقامت دانشجو گفت: طبق موافقت و اعلام معاونت آموزشی وزیر علوم، در صورت لزوم برگزاری امتحانات پایان نیمسال جاری به صورت حضوری، دانشگاه‌ها می‌توانند با هماهنگی سایر دانشگاه‌ها، امتحان دانشجو را در شهر محل زندگی وی برگزار کنند.

وی بیان کرد:‌ برای تسهیل این امر و به این دلیل که تعداد دانشگاه‌های دولتی محدود و در هر شهری دارای واحد دانشگاهی نیستند، دانشگاه‌ها می‌توانند این هماهنگی را با دانشگاه‌های پیام نور و آزاد اسلامی هم انجام دهند، خوشبختانه این دانشگاه‌ها آمادگی همکاری خود در این زمینه را اعلام کرده‌اند. این تسهیل دیگری بود که فراهم شد تا به ویژه دانشجویان کاردانی و کارشناسی به دلیل حضور در جلسات امتحانی ناگزیر به سفر نشوند.

آهنچیان درباره شرایط مهمان شدن در مهرماه توضیح داد: برای مهر ماه آینده هم کماکان وزارت علوم بر این موضوع تاکید دارد که دانشگاه‌ها با مهمانی دانشجویانی که متقاضی تحصیل در شهر محل زندگی خودشان هستند، موافقت کنند. قاعدتا در این میان استثنائاتی وجود دارد، از جمله اینکه که بعضی از گرایش‌ها در شهر محل زندگی دانشجو نیست و نمی‌تواند درخواست مهمانی و همزمان درخواست تغییر رشته یا تغییر گرایش داشته باشد که چنین مواردی را دانشگاه مبدا و مقصد بررسی خواهند کرد.

وی در پاسخ به این سوال که حذف ترم برای دانشجویان حواشی زیادی در پی داشت،‌ آیا مساعدت لازم از سوی دانشگاه صورت می‌گیرد تا دانشجویان مهمان شدن را به شیوه راحت‌تری انجام دهند؟ گفت: در حال حاضر که آموزش در دانشگاه‌ها بیشتر وضعیت غیرحضوری دارند و فشاری از جهت بازگشایی خوابگاه‌ها وجود ندارد، ولی اگر ناگزیر به برگزاری آموزش‌های حضوری باشیم،‌ قاعدتا وزارت علوم تسهیلات بیشتری قائل خواهد شد.

مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم تاکید کرد: دانشجویان این نکته را بدانند که در صورت مهمان شدن برای یک یا دو نیمسال در سایر دانشگاه‌ها، ممکن است در آینده که به دانشگاه مبدا خود بازمی‌گردند، به دلیل عدم تطبیق واحدها و تقویم دانشگاه‌ها با مسائلی در روند دانش‌آموختگی خود مواجه شوند، به این دلیل اگر دانشجو برای مهمان شدن دلیل موجهی ندارد و قالب سایت وردپرس رایگان خوابگاه‌ها نیز با پروتکل و فاصله گذاری اجتماعی فعال هستند، توصیه می‌کنم که دانشجو تحصیل خود را در دانشگاه مبدا خود ادامه بدهد، مگر این که مشکلی برای خود یا بستگان درجه یک او ایجاد شده باشد که ناگزیر از درخواست مهمانی است.

عباس امینی می‌گوید: زمانی با متولدین دهه هفتاد حرف می‌زدم؛ به آنها گفتم اگر به تو یک میلیارد بدهند می‌روی یک نفر را خاک کنی؟ خیلی مطمئن گفت بله، گفتم یعنی اصلا برایت مهم نیست، باز هم با اطمینان گفت نه. یعنی اینقدر آدم‌ها تغییر کرده‌اند، که نمی‌توان برای آن تصوری قائل بود. ولی با این وجود ما نمی‌خواهیم این موضوع را قبول کنیم و همچنان علاقمندیم که داستان‌های آرمانی دهه شصت را تعریف کنیم. در واقع یکی از دلایل قطع ارتباط نسل جدید با ما نیز این بوده که قصه‌های آنها را نمی‌گوییم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، فیلم «کشتارگاه» چندمین اثری است که این روزها به صورت آنلاین در وی‌او‌دی‌ها اکران شده است. «کشتارگاه» با بهره گرفتن از موضوعات روزی همچون قاچاق ارز به بیان داستانی اجتماعی پرداخته و به نقد جامعه امروز می‌پردازد. باران کوثری، مانی حقیقی، حسن پورشیرازی و امیرحسین فتحی ازجمله بازیگرانی هستند که در این اثر به ایفای نقش می‌پردازند.

به بهانه اکران آنلاین این فیلم با عباس امینی که کارگردانی آن را برعهده داشته است، به گفتگو پرداختیم.

برای پرداختن به مافیای قاچاق ارز تهدید نشدیم

فیلم «کشتارگاه» جدا از روایت داستان اصلی خود به مسئله قاچاق ارز و گوشت می‌پردازد که هر دو از مشکلات چند سال گذشته کشور بوده است. باتوجه به اینکه در جایی گفته بودید موضوعی که در فیلم نشان می‌دهید؛ توسط مافیای خطرناکی به طور واقعی هم در حال انجام است، در ساخت با چه چالش‌هایی مواجه شدید؟ آیا قبل و بعد از ساخت فیلم از سوی این مافیا تهدید نشدید؟

خوشبختانه هیچگونه تهدیدی در این موضوع نداشتیم، چون به هر حال ما هم سعی نکردیم که خیلی دست روی سیستم آنها ببریم. به نوعی تنها موضوع را مطرح کردیم. دلیل آن هم این بود که بتوانیم بهتر و موشکافانه‌تر به مسئله بپردازیم. ولی به هر حال وقتی جابه‌جایی پول‌ها از حد معمول بالاتر می‌رود، اصولا برخی قدرت‌ها به میان می‌آیند که طبیعتا خیلی در توان فیلمساز نیست که به مقابله با آنها بپردازد. فیلمساز می‌تواند موضوعی را در قالب قصه طرح کند و به نقاط تاریک آن نور بتاباند تا بیشتر دیده شود. به هر حال وظیفه مبارزه در این حیطه با فیلمساز نبوده و فقط مطرح کردن مسائل وظیفه اوست.

باتوجه به پیشینه مستندسازی که در کارنامه خود دارید، آیا قصد داشتید چیزهای بیشتری و شاید ملتهب‌تری از این مسئله را نشان دهید؟ برای دریافت مجوز از وزارت ارشاد با مشکل مواجه نشدید؟

نه به این صورت نبود. ولی در مراحل اول که فیلمنامه را به وزارت ارشاد فرستادیم، یک زاویه نگاهی برایشان ایجاد شده بود که این فیلم در حال سیاه‌نمایی است. می‌گفتند اصلا این چه موضوعی است که می‌خواهید به سمت آن بروید و گفتن آن در این شرایط چه لزومی دارد. به همین دلیل اوایل گفتگوهایی از این جنس داشتیم ولی خوشبختانه مسئله با چند جلسه صحبت حل شد و دوستان توجیح شدند که ما چه نگاهی داریم.

باتوجه به فضای ملتهبی که نسبت به موضوعاتی از این دست وجود دارد و حتی همین گفتگوهایی که با ارشاد داشتید، چرا موضوعی که با حواشی کمتری همراه بود را برای ساخت فیلم انتخاب نکردید؟ دغدغه پرداختن به موضوع قاچاق ارز و گوشت از چه زمانی آغاز شد؟

از زمانی که ساخت فیلم داستانی را شروع کردم، سعی کردم موضوعاتی را کار کنم که دغدغه‌ام بوده است چراکه ضرورت آنها را حس می‌کردم. به عنوان مثال موضوع بچه‌های بی‌شناسنامه یکی از موضوعاتی بود که سال‌هاست درگیر آن هستیم. همین مسئله سبب شد تا فیلم «والدراما» را کار کنم. بحث ازدواج‌های زیر سن قانونی که در ایران خیلی زیاد بوده و متاسفانه مجلس هم نتوانست برای آن قانونی تصویب کند، نیز موضوع دیگری بود که بر اساس آن فیلم «هندی و هرمز» را ساختم. مسئله ارز در ایران نیز واقعا موضوع بسیار پیچیده و هزارتویی است چراکه تنها واردکننده آن دولت است و کس دیگری نمی‌تواند آن را وارد کند اما شخصا به آن دسترسی نداشتم تا بفهمم چه اتفاقاتی در بازار رخ می‌دهد. البته می‌توان درباره این موضوع به تحلیل‌های اقتصادی پرداخت ولی دلار در ایران دست یکجا بوده و توسط بانک تعیین می‌شود. بر همین اساس برای پرداختن به این موضوع به لایه‌های پایین‌تر آمدم و این سوال را پرسیدم که ماجرای دلارهای چمدانی که به عنوان قاچاق وارد می‌شود چیست؟ چراکه بخشی از بازار روز را آنها تعیین می‌کنند. اینطور به نظر می‌آید که در مواقعی هم این دو از هم الهام گرفته و شاید احتمالا منفعت‌هایی به هم می‌رسانند. به نوعی انگار هماهنگی‌هایی بین آنها هست چراکه قیمت آنها خیلی از هم دور نیست.

منبع: ایلنا